Αγίας Φωτεινής 57 142 31 Νέα Ιωνία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ψυχίατρος - Ειδική Ψυχοθεραπεύτρια Ιουστίνη Ανδρεάδη
 
 
 
 

Άρθρα

 

 

Ψευδοάνοια

 
Ψευδοάνοια
 
 
 
Συχνά, κυρίως μετά το 60στό έτος της ηλικίας του, ο άνθρωπος νιώθει αδυναμία συγκέντρωσης, εξασθένηση της μνήμης.

"Ξεχνάω ονόματα γιατρέ", "Χρειάζομαι οπωσδήποτε λίστα αγοράς στο σούπερ μάρκετ, διαφορετικά ξεχνώ πλέον και τα βασικά". Είναι μερικά από τα συνήθη ερωτήματα και καθημερινούς προβληματισμούς.
Οι λιγότερες ώρες ύπνου θεωρούνται φυσιολογικές. Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο. Με παρόμοιες σκέψεις οι ηλικιωμένοι, παρακινούμενοι και από το περιβάλλον τους οδηγούνται σε διάγνωση πως έχει Alzheimer ή άλλης μορφής άνοια και, όχι σπάνια, απλά το αποδέχονται, χωρίς να το αποκλείσουν ιατρικά.

Πίσω από όλα αυτά μπορεί να κρύβεται μια αγχώδης διαταραχή ή και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η διαφορική διάγνωση θεωρείται μεγίστης σημασίας.

Ψευδοάνοια είναι η κατάσταση στην οποία τα συμπτώματα της άνοιας εμφανίζονται λόγω κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής ή και ενός παροδικού έντονου στρές. Είναι σημαντικό, πρίν μπεί η ταμπέλα "Άνοια" να γίνει εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος. [Θυροειδής, αξονική εγκεφάλου, ΗΕΓ επίπεδα, συνυπαρχόντων νόσων π.χ. διαβήτη, υπέρτασης] και στη συνέχεια διάγνωση συναισθηματικής διαταραχής. Το άγχος, η πρόωρη αφύπνιση, η μειωμένη όρεξη, που είναι βασικά καταθλιπτικά συμπτώματα, μπορεί να συνοδεύονται από αδυναμία συγκέντρωσης, έκπτωση μνήμης, ευερεθιστικότητα. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για "Ψευδοάνοια" και στη συνέχεια παρεμβαίνουμε για την αντιμετώπισή της και ενίοτε την ίαση της συνυπάρχουσας συναισθηματικής διαταραχής, με αποτέλεσμα να αποκαθίστανται πλήρως τα γνωσιακά συμπτώματα.
 
 
 
 
 
 

Φάρμακα στην 3η ηλικία

 
Χορήγηση φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν εργαστηριακών και καρδιολογικών εξετάσεων.

Οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, που μπορεί να χορηγούνται για συνυπάρχουσες ασθένειες, π.χ υπέρταση κ.λ.π., επιβάλλουν πολύ προσεκτική χορήγηση των ψυχιατρικών φαρμάκων. Με την άνοδο της ηλικίας οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος αλλάζουν. Συχνά παρουσιάζεται νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, αλλάζει ο μεταβολισμός, εμφανίζονται δηλαδή παράγοντες που διαφοροποιούν ή και αλλάζουν τις δοσολογίες των φαρμάκων.

Στην 3η ηλικία εργαστηριακός και καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητοι πριν τη χορήγηση φαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν είναι άμεσα υπεύθυνα για τη θνησιμότητα, όμως, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα, έχουν παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα.